Elhunyt Wittner Mária

Arold Péter összeállítása

Szerda hajnalban, 85 éves korában elhunyt Wittner Mária politikus, egykori országgyűlési képviselő, az 1956-os forradalom szabadságharcosa, akit előbb halálra, majd életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek.

Wittner Mária (asszonynevén Gazdaghné, Budapest, 1937. június 9. – Budapest, 2022. szeptember 14.) magyar politikus, országgyűlési képviselő.

Az 1956-os forradalom idején szabadságharcosként a Corvin közben és a Vajdahunyad utcában tevékenykedett. 1956. november 4-én a szovjet invázió során az Üllői úton aknarepeszektől megsebesült. Az ország a rendszerváltás után ismerhette meg a nevét.

Az 1956-os megtorláskor halálra, később életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, 1970-ben amnesztiával szabadult.

2010-es vagyonnyilatkozata szerint a legszegényebb parlamenti képviselő volt, nem volt vagyona.

https://youtu.be/_ZK598RGZWU
A Pesti Riporter adásában az orosz-ukrán háborút és a Békemenet fontosságát és jelentőségét vizsgáltuk meg egy szabadságharcos szemével. Wittner Mária feltette azt a kérdést, hogy Márki-Zayt vajon honnan szerezte a baloldal.
A józanul gondolkodóknak elegük van a baloldalból – fejtette ki véleményét az 56-os szabadságharcos. Wittner Mária Pio atya szavait idézte, amely szerint Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egy gyönyörű madár fog kirepülni.

Üzenem Gyurcsányéknak, hogy nem vagyunk hülyegyerekek – mondta Wittner Mária, aki egyúttal Fekete-Győr Andráshoz is intézett pár szót. Még egy kéjes gondolat sem volt amikor ’56 megtörtént – véli a szabadságharcos. Wittner Mária hozzátette: aki nem tud semmit a múltról, az inkább fogja be a száját!

Wittner mint megosztó személyiség

Kétségtelen viszont, hogy közülük Wittner Mária 1999-től több olyan szónoklatot tartott, mely a társadalom egyik részében – gyűlöletbeszédként értelmezte – súlyos ellenszenvet váltott ki. Ebből fakadtak azok a sejtelmeken alapuló valótlan megnyilvánulások, amelyek kétségbe vonták a forradalomban tanúsított hősiességét.

5050cookie-checkElhunyt Wittner Mária
Érdekel minket a véleményed

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .