Teltházas könyvbemutató Rózsavölgyben

Hosszú sor kígyózott október 9-én a Rózsavölgyi Közösségi Háznál. Ezen az estén tartották ugyanis a Budafok-Tétény 2018 – Tények, történetek, képek című könyv első nyilvános bemutatóját, amelyen a kiadvány szerzői is részt vettek.

Nagy volt az érdeklődés az október első hetében megjelent helytörténeti könyv iránt, amelynek első nyilvános bemutatójára október 9-én került sor a Rózsavölgyi Közösségi Házban. Már a kezdés előtt hosszú sor kígyózott a pultnál, ahol a Budafok-Tétény 2018 – Tények, történetek, képek című kiadványt vásárolhatták meg az érdeklődők.

Az eseményen megjelenteket Karsay Ferenc polgármester köszöntötte, aki elmondta, voltak korok, amikor megmondták, hogyan kell megírni a történelmet. — Korabeli beszélgetések alapján volt arra is példa, hogy az olvasók egyes szerzőknek a szemére hányták, hogy nem is úgy történt, mint ahogy le van írva, és erre az volt a válasz, hogy „Értsétek meg, nem írhattam mást!” — mondta a polgármester, aki hozzátette, ez alapján a legtöbb, amit az önkormányzat megbízóként tehetett, hogy teljesen szabad kezet adott a szerzőknek, hogy minél hitelesebben tudják ábrázolni a múlt történéseit.

 

Fotó: Kocsis Zoltán

 

A könyvbemutatót Emszt András, Budafok-Tétény önkormányzatának művészeti ösztöndíjasa tette színesebbé zongorajátékával, amely után Janzsó János, a könyv szerkesztője, Garbóci László, helytörténész, szerző, valamint Dr. Szász Erzsébet, lektor válaszolt Deutsch Anita, valamint a közönség kérdéseire.

Janzsó János kiemelte, a könyv szerkesztése során fontos szempont volt, hogy a közelmúlt eseményeit is történészi hitelességgel írják meg, így születhetett meg a „Változások és fordulat — politika, közélet és önkormányzat 1990 után” című fejezet, ami Budafok-Tétény történelmének eddig feldolgozatlan történetét írja meg. Garbóci László helytörténész, aki ezidáig több mint 300 helytörténeti sétát vezetett Budafok-Tétényben elmesélte, hogy a mű elkészítése során vezérelv volt a „Sine ira et studio”, azaz, hogy harag és részrehajlás nélkül, a történeti tényekhez ragaszkodva írják meg a kerület egyes részeinek hiteles történetét. Ennek ellenére külön jelezve a kis színes, kedves történetek is helyet kaphattak a könyvben. Dr. Szász Erzsébet, a kiadvány lektora arról számolt be, hogy érdekes feladat volt kerületi származásúként lektorálni a Budafok-Tétényről szóló művet, ami egyszerre tette könnyebbé és nehezebbé a munkáját.

Az est végén lehetőség volt a könyv dedikáltatására is. A következő könyvbemutatóra az alábbi helyszínen kerül sor:

2018. október 12. (péntek) 17 óra, Szelmann Ház (1225 Budapest, Nagytétényi út 306.)

2018. október 16. (kedd) 18 óra, Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete (1222 Budapest, Tóth József utca 45.)

A könyv a helyszíneken, az Önkormányzat pénztárában (nyitvatartás: hétfő 8-18 óra, szerda 8-16 óra), valamint október végétől a Klauzál Ház információs pultjában vásárolható meg 2500 forintért.

budafokteteny.hu

450cookie-checkTeltházas könyvbemutató Rózsavölgyben
Érdekel minket a véleményed